Blog Surau Sri Melor

Mengenai Surau Al Ihsan, Apt Sri Melor di Ukay Perdana,Ampang

PROGRAM OKTOBER – NOVEMBER 07/10/2011

Filed under: Uncategorized — surausrimelor @ 10:20 pm

PROGRAM KORBAN

Sambutan perayaan yang akan datang adalah Hari Raya Aidil Adha atau Hari Raya Korban yang dijangka jatuh pada 6hb November 2011 (10 Zulhijjah 1432). Pihak Surau Al-Ehsan, sebagaimana biasa akan menganjurkan sembelihan korban selepas solat sunat Aidil Adha. Insya Allah, pihak surau juga akan berusaha untuk  mengadakan solat sunat Aidil Adha di Surau Al-Ehsan. Pemakluman ini akan ditampal di papan kenyataan di setiap tangga nanti.

Penduduk yang berhajat untuk meyertai bahagian korban adalah dialu-alukan. Harga bagi satu bahagian korban adalah sebanyak RM 400.00. Mereka yang berminat boleh menghubungi En Zulkifli Akil (013-3684978) atau En Yusri Mohd Yusof (019-3180026). Setakat ini, 1 ekor lembu telah ditempah dan pihak surau, insya Allah mampu mengendalikan sebanyak 3 ekor. Ini berdasarkan kepada kejayaan program sembelihan korban tahun lalu sebanyak 3 ekor .

Pembahagian daging akan dibuka kepada penduduk mulai 10.30 pagi hari tersebut.

KULIAH MINGGUAN

Kuliah mingguan telah pun berjalan semula sejak minggu lalu. Sila klik tajuk ini untuk jadual bagi bulan oktober 2011.

Okt

PENGAWASAN TERHADAP ANAK-ANAK

Pihak surau mendapati terdapat kanak-kanak yang menggunakan surau sebagai tempat permainan termasuk di dalam ruang sembahyang pada waktu siang hari bekerja dimana mereka diberi cuti oleh sekolah disebabkan peperiksaan. Pihak surau memandang berat perkara ini atas faktor kebersihan ruang sembahyang dan pembaziran letrik. Pihak AJK Surau telah bersetuju untuk mengunci bahagian ruang sembahyang dan akan dibuka hanya pada waktu-waktu sembahyang fardhu (siang) selama 1 atau 2 jam. Orang ramai yang ingin bersembahyang diwaktu lain boleh menggunakan bahagian luar surau (serambi) dan sejadah akan disediakan.

Pihak surau juga ingin meminta jasa baik ibu bapa agar dapat menasihati anak-anak agar sentiasa beradab di dalam surau serta menghormati rumah ibadah.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s